Megérkezett a Huawei idei csúcsmobiljainak Armadaja, a P40 lite, P40 és P40 Pro is, némi dezsavüvel.

Lássuk kiknek és miért érdemes ezek közül választani, és mi mindent ígér a gyártó.

 

Az az érzésem volt, amikor megláttam ezeket a telefonokat az interneten, és elolvastam mit tudnak, arra gondoltam, hogy egyes korábbi Samsung modellek ihlették meg a tervezőket. Ami nem baj, mert a Samsung is gyártott (és gyárt is) jó megjelenésű és tudású telefonokat.

 

Kezdjük a külsővel.

A Huawei P40 és a P40 Pro kialakításaiban a Samsung Galaxy S6 és S6 edge-re emlékeztet. Az utóbbi volt az első olyan telefon, aminek ívelt volt a kijelzője és ott is volt kijelzés, ugyanúgy, mint most a P40 Pro. A sima S6 (nem edge) pedig majdnem sík kijelzős volt, mint jelen esetben a P40.

Mutatok képeket is.

Huawei P40 ProSamsung Galaxy S6 edge
Huawei P40Samsung Galaxy S6

Ezek a korábbi Samsung modellek elég csúszósra sikeredtek, mindenképpen érdemes volt tokkal használni, az új Huawei telefonokat még nem fogtam kézben, így erről a tényezőről nem írok. Általánosságban viszont azt lehet elmondani, hogy érdemes védőhéjat tenni a telefonokra, hiszen, ha koppannak a földön, akkor bizony nagy eséllyel törnek.

A Huawei P40 tokjaiból itt tudsz válogatni >>

Míg a Huawei P40 Pro védelméről itt tudsz gondoskodni >>

Mivel még újak a telefonok túl nagy színválasztékkal nem készült a nagyker, idővel biztosan változni fog.

A P40 lite egy frissebb Samsung modell felépítésére emlékeztet, ez pedig a Galaxy A7 2018, oldalán a bekapcsoló gombba épített ujjlenyomat olvasóval, a többi fizikai gomb elhelyezésével, kamerák kialakításával és a készülék méretezésével.

Huawei P40 liteSamsung Galaxy A7 2018

A Huawei P40 lite sem kivétel a gravitáció törvényei alól, ez is törni fog földet éréskor. A megelőzésről itt tudsz gondoskodni >>

Ha nálad is a méret a lényeg, már ami a telefont illeti, akkor erre számíts:

  • A Legnagyobb a 3 új készülék közül a Huawei P40 lite, (159.2 x 76.3 x 8.7 mm),
  • Míg a középső méretet a P40 Pro nyerte el (158.2 x 72.6 x 9 mm),
  • És a legkisebb a P40 lett (148.9 x 71.1 x 8.5 mm).
  • Ne érjen meglepetésként, a tokok csak még jobban növelik a telefonok méreteit :-)

 

A külső után haladjuk a belső felé.


A Huawei az utóbbi években, a telefonokban nagy hangsúlyt fektetett a kamerák fejlesztésére. A mai okostelefonok világában rendkívül fontos a felhasználói élmény, és ezt az események megörökítésével és azok megosztásával lehet elérni, nem pedig azzal, hogy milyen gyorsan lehet szörfözni a világhálón, vagy milyen jókat lehet beszélgetni egymással a világ két végéről. Ez az információ az összes telefon gyártót arra sarkalta, hogy egyre jobb és jobb kamerákat gyömöszöljenek bele az újabb modellekbe.

 

A Huawei évek óta a legendás fényképezőgép gyártóval, a Leicaval karöltve hozza ki a csúcsmodelleiben a jobbnál jobb kamerákat. A kínai gyártó ezeket az új funkciókat emeli ki az álló és mozgókép rögzítés terén a P40 Pro-ban:

- Még jobban zoomol képminőség romlás nélkül a korábbi modellekhez képest – vagyis ha ráközelítesz valamire, nem lesz annyira kockás, mint korábban. Ehhez viszont szükséges egy olyan kijelző is, ami képes megjeleníteni a képeket abban a minőségben, amiben fotózva lettek.
- Kisebb photoshop műhelyt is elrejtettek a fejlesztők a kamera applikációban, pl.:
o Ha középen áll valaki, akit lefotóztál, de jobbról és balról ment felé 2 személy, akkor őket el tudod távolítani a képről. (Persze laboratóriumban tesztelték ezt a funkciót.)
o Ha sorozatképet lösz el a legjobb minőségben, akkor a telefon, egy beprogramozott algoritmus alapján felajánlja a 3 legjobban sikerült pillanatot. Úgy dönti el, hogy melyiket mutatja meg neked, hogy szortíroz. Az elmosódott képeket háttérbe rakja, míg az éleseket eléd tárja.

- Mivel a kamerákkal együtt a kijelzőket is fejlesztik, ebben a modellben már jobban érződnek a képeken, hogy 3 dimenziósak. Eddig többnyire szélesség és hosszúság dimenziókban láttunk mindent, de most már lesz mélysége is.

- Ugyanúgy, mint évekkel ezelőtt a tv-knél és a monitoroknál volt egy olyan fejlődés, hogy minél gyorsabban tudta megjeleníteni a képkockákat, annál kíméletesebb volt a szemnek, ugyanígy a telefonok kijelzőjénél is zajlik jelenleg egy ilyen előrehaladás. Ez a telefon kíméletesebb a szemnek, kevésbé roncsolja és fárasztja.

- Fontos információ: Ha elkészítesz egy profi fotóst megszégyenítő képet egy ilyen csúcs mobillal, és ezen a telefonon gyönyörűen látszik is minden részlet, máshol lehet, hogy nem jön ki ennyire a precizitás, mert:
o Az applikáció, amivel átküldöd, valamit az is ront a kép minőségén, és
o Ha a túloldalon, akinek küldted, egy gyengébb telefonja van, az nem lesz képes ugyanolyan minőségben megjeleníteni a képet.

- A promóciós videóban szerepel egy olyan jelenet is, amikor egy téren a szökőkút mellett egy vonós hangszeren (talán bőgőn, ebben nem vagyok jártas) játszik egy férfi, majd hősünk a telefonjával ráközelít, és a telefon is inkább a zene hangjára „figyel”, azt erősíti fel. Erre azért kíváncsi leszek.

- Ami még a felhasználói élményt hivatott erősíteni, azt úgy hívja a gyártó, hogy Meetime, vagyis videóhívás kibővítve extrákkal, mint a képernyőmegosztás (amit Te csinálsz a telefonodon, azt látja a másik fél is), plusz összekötheted az új Huawei tablettel is vagy Huawei laptoppal vagy okostv-vel is. A lényeg, hogy élmény és egyszerű legyen a használat

 

Bármelyik funkciót is használod, egy jó állványra érdemes beruházni, amit használhatsz selfi botként is. Ezt itt találod>>

Gondolkodj előre! Mielőtt betelik a tárhelyed gondoskodj az adatok mentéséről! Feltételezem Te is szereted többször visszanézni a kellemes élményeidet. Válogass a memóriakártyák közül >>

Sok jó funkciót megtartottak az előző modellekből, így például az ujjlenyomat olvasót a kijelzőben, az arcfelismerést és a gyorstöltést is. Ezek 1 kivétellel megvannak mind a 3 új modellben. Egyedül a P40 lite-nál van a gombban az ujjlenyomat azonosítás, és nincs benne az arcfelismerés, a P40-ben és a P40 Pro-ban a kijelzőben van beépítve. Érdekes lesz majd kitapasztalni, melyik védőfóliával fog jól működni a telefon. Volt már belőle probléma másik modellnél, hogy az üvegfólia alatt nem érzékelte az ujjlenyomat a telefon és nem engedett be a jogos tulajdonost, plusz a kijelző széle nem érintkezett megfelelően a kijelzővédő fóliával és ezért vagy nem vett be minden betűt vagy félreérzékelt és mást írt, mint amit akartunk. Egyelőre nyugodtság kompatibilis védőfóliát nem találtam a Huawei P40 szériához.

Szerencsére a P40-t és a P40 Pro-t megáldották a por- és cseppállóság kiváltságával, nekünk felhasználóknak, viszont óvatosan kell bánnunk ezzel a tulajdonsággal. Ugyanis ezeket az eseteket laboratóriumi körülmények között tesztelték, tehát a kinti valóvilághoz ehhez nem sok köze lesz. Nagyon alaposan leírják, hogy milyen folyadéknak áll ellen, milyen a hőmérséklete, mennyisége, összetétele, stb. És ha a telefonon belül az a kis indikátor elszíneződik, akkor garanciában biztosan nem javítják a telefonod.

A Végére hagytam még egy kis dezsavüt

Kezdjük a frissebb élménnyel, konkrétan tavalyról. A Samsung Galaxy S10 Plusnál már működött az, hogy egyik telefon a másiknak átadja a töltést, így mindkettő kibírta a következő töltőállomásig. A Huawei P40 Pro-ba is beleépítették ezt a funkciót. Tud tölteni másik vezeték nélküli töltést felvenni képes telefont.

A másik egy sokkal korábbi élmény. Még 2013-ban, a Samsung Galaxy S4-ben kijött egy olyan extra kényelmi szolgáltatás, hogy a telefon figyelte a fejed mozgását, és ahogy bólintottál, a telefon tudta, hogy a kijelző alját nézed már, ezért automatikusan görgetett egészen addig, amíg a fejed a kijelző tetejét nem nézte.

Ugyanebben a modellben volt az is, hogy ha a Galériában jártál, és legyeztél a telefon felett, akkor ennek megfelelően lapozott a képek között.

Már akkor, 7 évvel ezelőtt Korona vírus kompatibilis szolgáltatások voltak. Még csak hozzá sem kellett érni a telefonhoz
Mivel a P40-ben és a P40 Pro-ban működik az arcfelismerés, be tud azonosítani Téged. Ha más néz a telefonodra, csak annyit lát, hogy neked üzenet érkezett. Viszont, ha Te nézel rá, akkor az üzenet szövegét és feladóját is látod anélkül, hogy hozzá kellene érned a készülékhez.

Ezeket a funkciót bővítette most tovább a Huawei és pakolta bele a P40 Pro amúgy sem kevés szolgáltatásainak sorába.

Szerencsés telefonválasztást, és minden jót innen a telefonodhoz a telefonomhoz.hu-tól.

Gondolj bele! Ha a telefonomhoz keresek valamit, hol keressem? www.telefonomhoz.hu!